Als je 18 jaar wordt, ben je voor de wet volwassen. Als meerderjarige mag je:
•  Autorijden
•  Stemmen
•  Feest vieren in de kroeg of disco
•  Alcohol kopen
•  Belangrijke papieren ondertekenen
•  Abonnementen afsluiten
•  Meedoen aan betaalde spelletjes op televisie of internet

Je mag dus meer, maar er zijn ook zaken die nu moeten. Weet jij al wat je moet doen als je 18 jaar wordt? Wij zetten alles wat er op je afkomt graag op een rij. Je vindt hier zaken die je moet regelen, maar ook tips en een checklist. Zodat je alles goed geregeld hebt.
Kom je er niet 100% uit of wil je dat iemand even met je meekijkt? Wij staan voor je klaar!

Wat moet je regelen?

Naast de leuke dingen die nu mogen, zijn er ook een aantal zaken die vanaf je 18e jaar moeten. Dit komt omdat je ouders niet meer financieel aansprakelijk voor jou zijn. Jij bent vanaf nu verantwoordelijk voor allerlei verplichtingen die je aangaat, zoals:
• Aankopen via internet
• Afsluiten van abonnementen en contracten
• Aangaan van leningen, ook voor je studie
• Rood staan bij de bank
• Boetes
• Schulden bij leveranciers
• Betalingsachterstanden

Ook moet je zelf zaken met de overheid regelen. Denk aan de jaarlijkse belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen.

Je handtekening
Om zaken zelf te regelen, zal je vaak een handtekening op papier moeten zetten. Heb jij al een handtekening? Eentje die niet makkelijk na te maken is, maar die je wel zelf kan onthouden?

Jouw DigiD
Met de DigiD kan je een digitale handtekening zetten. De DigiD bestaat uit persoonlijke inloggegevens om toegang te krijgen tot websites van bijvoorbeeld de Belastingdienst, zorgverzekeraars en opleidingen. Na je aanvraag duurt het ongeveer 5 werkdagen voordat jouw DigiD actief is. Leg bij je aanvraag jouw burgerservicenummer (BSN) klaar. Dit nummer heb je nodig en vind je op je paspoort of ID-kaart.

DigiD aanvragen

Waar krijg je mee te maken?

Verplichte zorgverzekering
Iedereen komt wel eens bij de huisarts en tandarts. Zeker als je zorg in het ziekenhuis nodig hebt, kunnen de kosten hoog oplopen. Daarom ben je in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten die deze kosten vergoed. Voor je 18e stond je op de polis van je ouders. Nu je 18 bent, moet je zelf een verzekering afsluiten. Je betaalt per maand een bedrag aan de zorgverzekeraar, die de afgesproken zorgkosten vervolgens vergoedt.

Bijna alle zorgverzekeraars hebben een speciale jongerenpolis. Controleer ook of een aanvullende verzekering voor jou belangrijk is. Dit is verstandig als je bijvoorbeeld een bril of beugel hebt, of vaak fysiotherapie nodig hebt. Hoe meer risico’s je verzekert, hoe hoger het bedrag dat je per maand moet betalen. Laat je daarom goed adviseren. Ieder jaar kan je de verzekering aanpassen naar jouw situatie.

Aansprakelijkheidsverzekering
Heb jij wel eens per ongeluk iets kapot gemaakt? Dan wordt de schade vergoed als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. De premie voor zo’n verzekering is een paar euro per maand, en kan je veel narigheid besparen. Overleg eens met je ouders, want sommige verzekeringen hanteren hierbij de leeftijd 21 jaar. Want het is natuurlijk zonde om onnodige kosten te maken.

Bankrekening
Waarschijnlijk heb je een jongerenrekening bij een bank. Die rekening wordt automatisch omgezet naar een normale betaalrekening. Jij bent vervolgens de enige die toegang heeft. Heb je nog geen bankrekening? Open dan zo snel mogelijk een betaalrekening, ook belangrijk voor het ontvangen van bedragen. Naast een betaalrekening kan je een aparte spaarrekening hebben. Hierop zet je geld apart voor een vakantie, je rijbewijs of de tijd dat je op jezelf gaat wonen. Kijk ook eens of je in jouw bank App spaarpotjes kan aanmaken. Dat helpt je om doelgericht voor iets te sparen.

#geldtip
Rood staan klinkt misschien verleidelijk. Alleen betaal je hier extra voor. Geef nooit meer geld uit dan je hebt. Geld lenen kost geld!

Recht op toeslagen
In Nederland kan je vanuit de overheid maandelijks een toeslag ontvangen. Het lijkt een extra inkomen, maar toeslagen zijn bedoeld voor je zorgverzekering en studie. Controleer of je er recht op hebt. Hoe hoog de toeslagen zijn, hangt af van je eigen inkomen. Op sites van de Belastingdienst kan je proefberekeningen doen. Kom je in aanmerking? Vergeet dan niet om je toeslagen daadwerkelijk aan te vragen.

Studiefinanciering
Als je naar school gaat of studeert, kun je geld krijgen voor je opleiding. Voor mbo, hbo of universiteit kun je studiefinanciering krijgen. Doe je vmbo, havo, vwo of vavo? Dan krijg je tegemoetkoming scholieren. Kijk hier voor meer informatie.

Op jezelf gaan wonen
Als je in een andere stad gaat studeren, overweeg je misschien om op kamers te gaan. Helaas zijn er lange wachtlijsten. Ook zijn de kosten hoog. Bekijk of je woonruimte kan delen in een kleinere plaats in de buurt. En of je de kosten kan delen met een kamergenoot. Zo hou je meer geld over.
In de Drechtsteden worden sociale huurwoningen verhuurd vanuit Woonkeus. Om een woning te kunnen huren, moet je voldoende punten gespaard hebben. Het is verstandig om je vanaf je 18e in te schrijven. Zo weet je zeker dat je later punten hebt gespaard. Ga hiervoor naar www.woonkeus.nl.

Abonnementen en contracten afsluiten
Of het nou voor je telefoon, sport of Netflix is, je mag vanaf je 18e zelf abonnementen en contracten afsluiten. Je tekent voor een dienst die geleverd wordt en gaat dus een overeenkomst aan die rechtsgeldig is. Daarvoor moet je maandelijks of per kwartaal betalen.
Lees altijd van tevoren waar je voor tekent. En nog belangrijker: stel jezelf de vraag of je het kan betalen. Twijfel je daaraan, voor nu of later? Teken dan niet. Je kan sneller in de schulden komen dan je misschien denkt.

Check altijd wat je afsluit!
• Hoe lang duurt het abonnement?
• Wat zijn de kosten?
• Staat er waar je om gevraagd hebt?
• Kan je tussentijds opzeggen?
• Stopt het contract automatisch of moet je zelf opzeggen?
• Kan je een gunstige datum afstemmen (na de storting van je salaris)?

#geldtip
Een auto, fiets en veel elektronische producten kan je ook leasen. Dan betaal je iedere maand een vast bedrag gedurende een bepaalde tijd. Het product is en wordt niet jouw eigendom. Aan het einde van de leaseperiode moet je het product onbeschadigd weer teruggeven. Let goed op wat je least en of je het ook echt nodig hebt. De kosten komen maandelijks terug en kunnen tot schulden leiden.

Hoe hou je grip op geld?

Je werkt naast je school, loopt stage of je hebt al een baan. Iedere maand ontvang je hier een salaris voor. Dit kan je voor allerlei dingen gebruiken. Weet jij waar je jouw geld aan uitgeeft? Om hier een goed beeld van te krijgen, geeft onze download Inkomsten & Uitgaven je houvast. Door de checklist in te vullen, weet je precies wat je overhoudt. Daarmee kan je sparen en leuke dingen doen. Handig voor nu én de toekomst.

Zo ben je extra goed bezig en betaal je altijd op tijd:
• Check iedere week je banksaldo
• Kijk welke rekeningen je nog moet betalen
• Hou geld apart voor extra uitgaven die komen
• Laat terugkerende verplichtingen automatisch afschrijven

#geldtip
Door belangrijke papieren in een map te bewaren, blijft je administratie overzichtelijk. Veel informatie is digitaal beschikbaar en wordt gemaild. Organiseer die berichten in mappen op je computer en mailbox. Zo vind je altijd alles makkelijk terug.

Help, negatief banksaldo?
Kom je toch een keer in de situatie dat je te weinig geld hebt? Neem dan meteen actie. Vraag of je bij je ouders geld kan lenen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je geleend geld een keer terug moet betalen.

Kom je vaker niet uit met je geld? En sta je regelmatig rood bij de bank? Voorkom betalingsherinneringen in de bus en vermijd de inzet van incassobureaus. Vraag zo snel mogelijk om hulp. Erover praten helpt en lijkt misschien lastig, maar is juist verstandig. Schulden lopen anders al gauw op en leiden tot geldzorgen en ergere problemen. 

Doen: schakel de gratis hulp in van Samen Sneller Schuldenvrij!

Voor meer informatie kun je ook kijken op CJG Zwijndrecht.nl