Stappenplan Samen Sneller Schuldenvrij

Ons stappenplan helpt om grip te krijgen op geldzaken. Kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken, neem dan gerust contact met ons op. De coördinator van Samen Sneller Schuldenvrij helpt inwoners van Zwijndrecht gratis verder.

 STAP 1 
Inzicht krijgen in inkomsten en uitgaven
Om een compleet beeld te krijgen van uw financiën, is het goed om uw inkomsten en uitgaven bij te houden. Wanneer komen welke inkomensbedragen en toeslagen binnen? En welke rekeningen moet u in de loop van het jaar betalen? Plaats de vaste lasten volgens de uiterlijke betaaltermijnen in het maandoverzicht. Dan weet u wat er komen gaat. Zo krijgt u inzicht in het bedrag dat u overhoudt. En daarmee kunt u sparen. Handig om in te vullen, download hier ons overzicht Inkomsten & Uitgaven.

 STAP 2 
Grip op portemonnee houden
Na stap 1 heeft u een goed overzicht van uw inkomsten en uitgaven. U weet welke rekeningen op korte termijn betaald moeten worden en welke nog even kunnen wachten. Plan een vast moment in de week waarin u uw financiën bekijkt. Klopt het nog of zijn er extra uitgaven? Op die wijze houdt u het overzicht en kunt u eventueel bijsturen.
Houdt u onder de streep een bedrag over? Fijn, dat geeft rust.
Rest onder aan de streep een tekort? Dan is het tijd voor actie. Bekijk allereerst of u op een aantal kosten nog geld besparen. In stap 3 staan besparingstips.

 STAP 3 
Geld besparen
Waar gaat uw geld aan op? Het is lastig om te besparen op verplichtingen zoals huur of hypotheek en gemeentelijke belastingen. Toch zijn er veel andere kosten waar u wel invloed op heeft. U kunt bijvoorbeeld zuiniger omgaan met energie en letten op terugkerende uitgaven.  

Alle beetjes helpen. Denk aan:
• Boodschappen
• Abonnementen (denk aan mobiele telefoons, tijdschriften, Netflix, loterijen)
• Uitgaan en vakantie
• Dure cadeaus
• (Sport)verenigingen
• Luxe uitgaven (denk aan kleding en elektronica)

 STAP 4 
Wat te doen bij betalingsachterstanden
Wanneer u denkt dat u in het rood komt te staan, dan zijn er een aantal mogelijkheden:
• Misschien heeft u een bedrag kunnen sparen, waarvan u de noodzakelijke rekeningen kunt betalen
• Misschien wil een familielid u tijdelijk helpen (maak dan wel duidelijke afspraken over de terugbetaling)
• Misschien mag u tijdelijk de premie voor uw pensioen of levensverzekering stopzetten en anders gebruiken (kan impact hebben op het uiteindelijke spaardoel)
• Misschien komt u in aanmerking voor toeslagen, te controleren op de website van de Belastingdienst

Let op: voorkom incassokosten door storneringen van automatische afschrijvingen bij een negatief banksaldo.

 STAP 5 
In actie komen bij tekort
Merkt u na stap 1 t/m 4 dat het betalen van alle rekeningen niet gaat lukken, onderneem dan actie. Het krijgen van geldproblemen kan iedereen overkomen en het is belangrijk om niet af te wachten. U zult merken dat organisaties bereid zijn om met u mee te denken. Dit voorkomt onnodige kosten. Want incassokosten of een boete laten uw schuld oplopen.

Reageer dus snel. U kunt om uitstel of om een regeling vragen. Door via een e-mail of brief contact te zoeken, zorgt u ervoor dat uw verhaal teruggelezen kan worden. Vraag om een bevestiging van afspraken. Pakt u liever de telefoon, leg dan pen en papier klaar. Bedenk van tevoren goed wat u wilt regelen en maak aantekeningen. Houd ook facturen en brieven binnen handbereik. En schrijf altijd op met wie u gesproken heeft. Later kan het van pas komen als zaken zwart-op-wit staan. Handig om te gebruiken, download hier onze voorbeeldbrieven.

 STAP 6 
Regelingen treffen
Heeft u meer dan één betalingsachterstand of is het schuldbedrag hoger dan
€ 1500,-? Dan is het beter om iemand mee te laten kijken naar uw situatie. Professionele organisaties kennen de weg voor het treffen van regelingen met instanties. Dankzij hun kennis van oplossingen voor financiële steun, lukt het vaak om sneller schuldenvrij te zijn.

 STAP 7 
Noodhulp aanvragen
Om huishoudens met acute betalingsachterstanden te ondersteunen, biedt de overheid hulp. Zeker nu mensen minder of geen inkomsten hebben door de coronacrisis. Voor gemeente Zwijndrecht leest u meer over deze hulp op de website van de Sociale Dienst Drechtsteden.
www.socialedienstdrechtsteden.nl

Heeft u bij één of meerdere stappen uitleg nodig of wilt u iemand mee laten kijken? Maak dan gebruik van onze gratis ondersteuning.

Handige downloads
Invulsheet inkomsten & uitgaven
Voorbeeldbrief voorstel betalingsregeling
Voorbeeldbrief aanvraag uitstel betaling